Artwork by Ton van Dalen

THE ATTIC MET TON VAN DALEN

We kwamen binnen in het oude kunstenaarspand aan de Wijnstraat toen het al behoorlijk donker werd buiten. Het atelier wat tegenwoordig van Jan-Willem van Welzenis is, was vroeger die van Ton. Daar wilde hij het liefst zijn presentatie geven.

Hij had drie verschillende werken opgesteld in de zeer nette ruimte die iets weg had van een galerie. Een videoprojectie, een sculptuur en een fotowerk aan de muur. Het licht ging uit zodat we ons konden focussen op de videoprojectie. Het was een video van water met riet of stokjes wat bewoog op een ritme. Het veroorzaakte een soort van geometrische patronen die elkaar af en toe overlapten. De video was hypnotiserend en meditatief.  Daarna gingen we lang kijken naar de andere werken en begonnen we met de beschrijving van wat we zagen. Naarmate het gesprek tussen de bezoekende gasten op gang kwam voelde ik dat het werk steeds meer diepgang kreeg. Uiteindelijk raakte het me op een persoonlijke manier en dat kwam zeker ook door een aantal commentaren die men maakte. Ton was na afloop erg tevreden, niet per se omdat hij veel nieuwe inzichten had gekregen maar juist omdat hij bevestiging vond in datgene wat hij wilde uitdragen met de werken.

Met dank aan het Dordrechts Museum. Meer over The Attic.