Scusatemi Mentre Bacio Il Cielo, Manuela Porceddu 2018

GROTE PORTRETTEN GALERIJ VAN PICTURA

Vorige week zondag 18 november opende de tentoonstelling ‘Grote Portretten Galerij‘ in Pictura, Dordrecht. Ik ben één van de kunstenaars die een mede eilandbewoner mocht portretteren.

Titel: Scusatemi, mentre bacio il cielo! (Excuse me, while I kiss the sky!)
Techniek: Gedigitaliseerde Polaroid op dibond
Formaat: 50x50cm. Oktober, 2018

Haar naam is Antonia Berton en in de zomer spraken we af bij haar in de tuin. We hadden een leuk gesprek over verschillende onderwerpen, maar vooral over dingen die we in gemeenschap hebben. Italië, fotograferen, nieuwsgierig en ondernemend zijn, lekker eten en meer van die dingen. Na afloop schoot ik een aantal foto’s van haar in de tuin. Ze waren spontaan, vol energie en vooral erg grappig.

La Rosmarina, Manuela Porceddu, 2018

La Rosmarina, Manuela Porceddu, 2018

 

Pas laat na de zomer kwamen we weer bij elkaar, nu om het definitieve portret te maken.

Antonia Berton liep mijn studio binnen, ik merkte dat ze voorzichtig liep. Ze zag er fantastisch uit in een stijlvolle jurk met bijpassende schoenen. Er stond een krachtige, levenslustige Italiaanse vrouw voor me. Toch merkte ik iets aan haar. Toen zei ze: “Ik heb tot zondag in het ziekenhuis gelegen. Het was ècht kantje boord”. Met ontzetting luisterde ik verder naar haar verhaal. Ze lachte naar me en om mij op te beuren zei ze: “Maar ik ben gekomen hoor, anders had je geen model gehad”.

Een beetje ontdaan ging ik aan de slag met de Polaroid camera. Van de eerste foto die we die middag namen, kregen we kippenvel. Het voelde als een bericht van boven.