Be There Or Be Square

Bronica SQ, Manuela Porceddu
Bronica SQ, Manuela Porceddu

Er staan inmiddels een hoop camera’s op mijn plank(en). De ene is net iets fijner in gebruik dan de ander. Maar allemaal hebben ze iets wat ze speciaal maakt. Daarom zie ik het maar zo — verschillende camera’s hebben is vergelijkbaar met het hebben van verschillende soorten gereedschap in je gereedschapskist.

Dit is mijn Bronica SQ. Het is een middenformaatcamera. Dat betekent dat de negatieven (en de films) groter zijn dan bij een ‘gewone’ kleinbeeldcamera. In mijn geval is het een vierkant 6×6 formaat. Ideaal voor Instagram dus.

Lens, camerahuis, zoeker en filmmagazijn zijn losse componenten die tot een camera kunnen worden omgebouwd nagelang de behoefte van de fotograaf. Hij lijkt veel op de bekende Hasselblad. Helaas heb ik die nooit kunnen kopen.

De Bronica was wel goed betaalbaar en geeft nog steeds spectaculaire foto’s. Ik kocht de mijne tweedehands zo’n dertien jaar geleden. Echt heel veel foto’s heb ik er niet mee gemaakt, uiteindelijk wordt het steeds moeilijker en duurder om 120mm rolfilm te kopen en te laten ontwikkelen. Maar het kan nog steeds.

Er zit een standaard 80mm/f2.8 les op. Dus als je het zou omrekenen naar een kleinbeeldcamera zou het neerkomen op een 35mm lens. Perfect voor reis- en straatfotografie.

Wat mij opvalt als ik foto’s maak met deze camera is dat de afdrukken haarscherp zijn. Het is echt heel leuk om deze camera te gebruiken. Je kijkt van bovenaf door de zoeker om scherp te stellen, dat is grappig maar je gaat daar ook heel goed door kijken naar compositie e.d. Door zelf naar voor of naar achter te lopen kun je zoomen zeg maar.

Bronica was een Japans merk dat tot 2005 nog verschillende analoge camera’s maakte. Zo blijkt maar weer dat ik een zwak heb voor Japanse spullen.