Kunstcommando

Wat is KunstCommando?

De term ‘kunstcommando’ is bedacht door Gerrit Willems (voormalig directeur van het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht). Hij schreef in 2009 een opdracht uit voor Dordtse kunstenaars om zich op te geven als ‘kunstcommando’s’. Dit was de periode dat culturele instanties op het punt stonden massaal te worden wegbezuinigd en dat kunst als linkse hobby neergezet werd. Als kunstzinnige en recalcitrante tegenreactie (stadsmariniers in andere steden) daagde hij op deze manier de Dordtse kunstenaars en de lokale beleidsmakers uit om, door middel van het project ‘kunstcommando’, in dialoog te gaan. Het project is van start gegaan in 2010 en is geëindigd in oktober 2011.

Samenwerkingsverband tussen vier Dordtse kunstenaars

Ik ben een van de vier kunstenaars die gereageerd had op de oproep. Na een paar bijeenkomsten besloten we dat we sterker zouden staan als we een samenwerkingsverband zouden sluiten en een team zouden vormen. Wel had ieder afzonderlijk lid zijn eigen projecten en inbreng en zijn eigen wijk van waaruit hij opereerde. Daarnaast hadden we één ‘gezicht’, één motto en één programma waar we alle vier aan werkten. De andere kunstenaars waren: Yvo van der VatNico Parlevliet en Jeroen Niemeijer.

Doelstellingen

De doelstellingen van KunstCommando zijn als volgt omschreven: het signaleren en analyseren van problemen van wijkbewoners en deze op een speelse en kunstzinnige manier onder de aandacht van beleidsmakers brengen. Initiatieven ontwikkelen om wijkbewoners in aanraking te laten komen met hedendaagse kunst.

De projecten

Alle projecten zijn ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen alle leden van KunstCommando. De inhoudelijke, organisatorische en uitvoerende verantwoordelijkheden hebben we steeds naar persoonlijk kunnen (werkgebied, specialisatie en beschikbaarheid) verdeeld. De visuele identiteit van KunstCommando (o.a. website en drukwerk) werd door mij verzorgd.

Date

November 1, 2016

Category

2011, 2012

Tags
ART PROJECT, COLLABORATION, SOCIAL ART, WORKING FOR THE CITY