ReelandRoots

ReelandRoots, een route met historische verhalen over Het Reeland.

 

ReelandRoots is een vervolg op het project van Diederik Klomberg uit 2002 waarbij bewegende beelden in glazen stoeptegels te zien waren. Een werk dat de vijf verschillende buurten van Het Reeland moest verbinden.

 

Omdat de foto’s langzaam vervagen, kwam cultureel ondernemer en wijkbewoner Hans Jansen Maneschijn met het idee om de verdwijnende beelden opnieuw te laten zien via QR codes. Het Dordrechts Museum vond dit een goed idee, maar iets te summier. Daarom zijn de Dordtse kunstenaars Nico Parlevliet en Manuela Porceddu, die eerder bij Reeland projecten betrokken waren, gevraagd om dit project een meerwaarde te geven.

 

Parlevliet en Porceddu zijn hierin bijzonder geslaagd. Zij herschreven bestaande mythes en legendes uit de wijk tot vijf prachtige verhalen. Zij vroegen enthousiaste wijkbewoners om deze in te spreken en legden de verhalen vast in sfeervolle en humoristische animaties.

 

Elk verhaal is vervolgens in 5 stukjes opgedeeld (intro, scène 2, 3, 4, en een slotscène) zodat er in totaal 25 stukjes ontstonden. De 5 verhalen zijn zo geschreven en ontworpen dat het mogelijk is om de stukjes onderling te mixen. Dit moet het ‘Reeland-gevoel’ onderstrepen.

 

Verspreid over de wijk vind je om 25 lantaarnpalen een bordje met een historische foto van de plek waar je op dat moment staat. Door de QR-code op het bordje te scannen is een deel van een verhaal te zien. Na vijf bordjes is een verhaal compleet. Bij het zesde bordje begint een nieuw verhaal.

 

Iedere keer als je door de wijk loopt en de QR-codes scant krijg je een ander verhaal te horen, de stukjes verhaal worden op willekeurige wijze en steeds anders gemixt.

Date

May 1, 2017

Category

2013