Update van de experimentele projectweken

Projectweken Manuela Porceddu en DOLLY
Projectweken Manuela Porceddu en DOLLY

De experimentele projectweken zijn van start gegaan! Van 28 oktober tot en met 11 november ben ik elke dag aan het werk in Pictura/Dordrecht.

Er zijn nog vier andere kunstenaars die elke dag komen werken. Er is een druk programma vol mentors die ons komen begeleiden en inspireren in ons werkproces.

De andere kunstenaars zijn: Jolande Bosch uit Schiedam, Daniel Arthuus uit Zwijndrecht, Jessica Scholtes uit Papendrecht en Myriam Gras uit Tilburg.

De mentors zijn: Ton Kraayeveld, Bonnie Dumanwa, Rune Peitersen, Jan Zobel, Saskia Meesters, Paul van der Eerden, Judith Spijksma, Susanna Inglada, Hester Scheurwater en Joan Heemskerk.

Omdat ik Platform DOLLY organiseer en feitelijk ben, maar ook als deelnemer aan deze projectweken mee doe heb ik een floormanager ingeschakeld. Bijvoorbeeld om foto’s te maken, een klein verslag te doen van de dag en de alledaagse dingen als boodschappen en communicatie te verzorgen. Dit blijkt een hele goede zet wat ik heb vanaf de eerste dag het gevoel dat ik echt een deelnemer kan zijn en ik ervaar geen tot weinig organisatorische stress. Hartelijk dank aan Geerten Ten Bosch die deze rol op zich wilde nemen.

Op de eerste dag heeft iedereen een plekje uitgezocht in een van de drie zalen. We hebben een tijdelijk bureau op schragen en een stuk witte muur. DOLLY heeft iedereen gevraagd een ‘oud’ werk mee te nemen of een werk waar over gepraat kan worden als er publiek binnen komt. Zo zorgen we ervoor dat het werk- of maakproces zichtbaarder wordt. Dit zag er goed uit. Vooral in de eerste week veranderde Pictura elke dag steeds meer van leeg en wit naar hoopjes opgestapeld materiaal, veel verschillende tools, afgezette stukken muur en vloer, kortom een werkplaats waar kunstenaars aan het experimenteren zijn.

Ik heb mijn 32 vrouwenportretten voor deze gelegenheid uitgeprint op Hahnemühle Art fotopapier op A3 en de hele serie keurig opgehangen aan twee tegenovergestelde muren. In eerste instantie vond ik het beeld wat dit opleverde heel erg intensief en heftig. Met dat inzicht ga ik nog even verder. Daarnaast heb ik twee mappen met ouder werk (2016, 2017) meegenomen en uitgestald op de vloer en op de muren.

Mijn bedoeling is om uit te zoeken hoe dat oudere werk in relatie staat tot de serie vrouwenportretten.

To be continued…

Meer info over DOLLY